Waar komt koffie vandaan?

Een tas koffie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De koffie komt van verschillende soorten koffiebonen, maar waar halen we de lekkerste bonen eigenlijk vandaan? Lees hieronder meer over de productie en herkomst van koffie.


Welke landen produceren koffie?

Waar wordt koffie geproduceerd? Koffie wordt over de hele wereld gedronken, maar niet overal groeien koffiebonen.
Het verbouwen van koffie vindt plaats rond de evenaar, waar het klimaat het meest optimaal is.
Koffiebonen hebben namelijk zowel warmte als regen nodig. De zon zorgt voor de opwarming, en de regen voor de afkoeling. Dit is voor het groeien van koffiebonen optimaal. De koffiestruik is een schaduwplant. Door indirect zonlicht groeien de koffiebessen langzaam. Doordat de bessen zich langzaam ontwikkelen krijgen de suikers optimaal de kans om in de koffieboon te worden opgenomen. Zo ontstaan de meest smaakvolle koffiebonen.
De top 10 van koffielanden waar koffieplanten goed groeien, is dan ook: Brazilië, gevolgd door Vietnam, Indonesië, Colombia, Honduras, Ethiopië, Peru, India, Guatemala en Oeganda. De productie van koffie vindt vervolgens op de boerderij plaats waar de koffie groeit.


Waar wordt de meeste koffie geproduceerd?

De meeste koffie komt uit Brazilië. Hier groeit voornamelijk de arabica boon, maar ook de robusta boon wordt hier geproduceerd. Voor beide bonensoorten geldt dat ze zowel aan de Atlantische kust als in het zuidoosten van het land geteeld worden. In deze gebieden is het klimaat optimaal door de combinatie van zon en regen, maar vooral de vrijwel constante temperaturen.
Brazilië staat met tas en schouders bovenaan de top 10, dit omdat een groot deel van het land geschikt is om koffie te verbouwen. Door de gunstige geografische ligging zijn er in Brazilië enorm veel koffieplantages, en de beste koffie komt van de hoger gelegen plantages.
Op nummer twee, een heel stuk achter Brazilië, staat Vietnam. Vietnamese koffie komt uit de hooglanden, en is voornamelijk robusta koffie.
En op nummer 4, weer een heel stuk achter Vietnam en indonesië, vinden we Colombia. Colombiaanse koffie wordt geteeld vlakbij het Andes gebergte, waar het klimaat optimaal is.


Wie heeft koffie uitgevonden?

De koffieboon vindt zijn oorsprong in Ethiopië bij een geitenhoeder, die zo’n 1500 jaar geleden ontdekte dat zijn geiten veel meer energie kregen na het eten van een bepaalde bes. Die bes bleek de koffieboon, en die energie kregen zijn geiten natuurlijk van de cafeïne.
De geitenhoeder kookte de bessen, en merkte dat hij er zelf ook energie van kreeg.
De Arabieren plantten meer koffiestruiken, en noemden het goedje ‘qahwa’, dat Arabisch is voor ‘sterk’.

Het branden van koffiebonen werd pas later -bij toeval- ontdekt door twee monniken, die verantwoordelijk waren voor de lokale oogst. Ze kwamen onderweg terecht in een regenbui, en de oogst was doorweekt. Ze legden daarom de bonen te drogen in de schoorsteen, waar ze niet alleen droogden, maar ook gebrand werden. Sindsdien branden de monniken hun koffiebonen.

Het branden kan op twee verschillende manieren: snelbranden, of de traditionele methode. De traditionele wijze houdt in dat de bonen in een afgesloten trommel gaan, die om zijn as draait. Door het draaien worden de bonen gelijkmatig verhit.
Het vocht wordt hierbij uit de koffiebonen onttrokken, en vervolgens loopt de temperatuur in de boon zo op, tot ze openknappen, net als popcorn. Te lang branden is funest, dus dit proces wordt door de brander nauwlettend in de gaten gehouden.

Hoe je je bakkie ook drinkt, speciale koffie, filterkoffie, of een espresso zoals de echte Italiaan, het begint allemaal met de koffieboon. Filterkoffie kent vrijwel iedereen van vroeger, maar kent momenteel een ware opmars in diverse koffiezaakjes. Wil je zelf filterkoffie zetten? Lees dan onze blog: hoe zet je de beste filterkoffie.

De Duitse importeur Ludwig Roselius ontdekte cafeïnevrije koffie begin vorige eeuw. Dit is het perfecte alternatief voor bijvoorbeeld een tas koffie na het eten, als je wel een goede nachtrust wil. Zo wordt koffie trouwens cafeïnevrij gemaakt.


Welk land drinkt de meeste koffie?


De meeste koffie wordt gedronken in Finland, met gemiddeld 2,64 tassen per dag. De Nederlander drinkt gemiddeld 1,84 tassen koffie per dag, en staat daarmee wereldwijd op de vijfde plaats. In de top 10 staan de scandinavische landen bovenaan, gevolgd door de Benelux, die ook goed vertegenwoordigd is. Dat gemiddelde aantal tassen dat we in Nederland per dag drinken, staat gelijk aan het gemiddelde van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje én Frankrijk bij elkaar. Onderaan de wereldlijst bungelt overigens China, waar ze duidelijk de voorkeur geven aan thee.