Koffie van de maand april 2024 - Panama Birdsong Espresso & Panamaria Filter

Afgelopen maand heeft onze meesterbrander en koffie-inkoper Rick Maas een bezoek gebracht aan onze Panamese koffieboeren. Tijdens zijn zoektocht naar de mooiste koffie was er ook veel persoonlijk contact met de koffieboeren, de plukkers en de families die leven op en van de koffieplantages. Reden te over om deze maand twee Panamese koffiesoorten uit te lichten als koffie van de maand.
Zo drink je deze maand de Panama Birdsong Espresso en Panamaria filter extra voordelig en delen wij het verhaal achter de koffie. In de wereld van koffie is Panama misschien niet zo bekend, maar als je op zoek bent naar een hoogwaardige en complexe koffie met veel zoetheid, dan is Panama een waardevolle ontdekking.

Panama Birdsong Espresso

De familie Hartmann is één van de pioniers van de productie van specialty koffie in Panama. Alois Strasil Hartmann (geboren in 1891 in de regio Moravië, het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse rijk) emigreerde naar Panama. Zijn zoon Ratibor Hartmann legde in 1940 de basis voor Finca Hartmann. Finca Hartmann is een 3e en 4e generatie familiebedrijf. Alle familieleden zijn gepassioneerd betrokken bij het leiden van de finca. Zij vervullen elk een andere functie in de groei, productie en de promotie van de koffieplantage. Koffie is voor hen een manier van leven, hun cultuur samen met familie en heel veel liefde.

Panamaria Filter

Ricardo Koyner is de derde generatie die de Kotowa plantage runt. Rond 1900 leefde niemand in het berggebied van Boquete. De grootvader van Ricardo, een Canadees die trouwde met een Panamese, vestigde zich daar. Hiermee stond hij aan de basis van dit succesvolle bedrijf dat de mooiste koffies produceert. Ricardo baseert zijn bedrijfsvoering op een integraal kwaliteits idee, waarbij de totale kwaliteit is gebaseerd op drie pijlers: de koffie, omgaan met de omgeving en zorg voor mensen.

Het proeven van koffie uit Panama is een ervaring op zich. De rijke smaken en aroma's zullen zelfs de meest veeleisende koffieliefhebbers bekoren. De hele maand schenken wij de Panama Birdsong Espresso in de Boot Koffie winkel, intens en zoet als espresso en fluweelzacht in een cappuccino. Daarnaast schenken wij Panamaria Filter met de Clever Dripper met het onderstaande recept, Leuk om ook thuis eens te proberen!

Recept Panamaria Filter

Koffie: 18 gram koffie
Water: 220 gram / 96 ˚C
Maling: middel tot fijn
Zettijd: 2 minuten en 30 seconden

Geluk door smaak.
Stefan Heuvelmans, barista