Tien vragen over koffie en gezondheid

Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers. Gemiddeld worden er in Nederland zo’n drie tassen koffie per dag gedronken. Koffie wordt niet alleen gedronken omdat het lekker is, maar ook omdat het volgens velen gezondheidsvoordelen kent. Zo zou je er bijvoorbeeld meer energie van krijgen, maar koffie zou ook beschermen tegen verschillende ziektes. Wat is hiervan waar? Is koffie gezond? Hoeveel tassen koffie per dag zou je moeten drinken? En is koffie bijvoorbeeld glutenvrij? Hieronder lees je het antwoord op tien vragen over koffie en gezondheid.

1.   Is koffie gezond?

Veel mensen starten hun dag met een tas koffie en gedurende de dag volgen er nog een aantal meer. Het is voor velen een onmisbare gewoonte. Kan deze gewoonte kwaad? Is koffie gezond of kun je dat tas koffie in de ochtend beter laten staan? Volgens het voedingscentrum en de Schijf van Vijf past koffie (zonder suiker) zeker in een gezond eetpatroon. Koffie voorziet je lichaam namelijk van vocht. Daarnaast is onderzocht dat het drinken van koffie zorgt voor een lager risico op ziekten als hartziekten, en diabetes type 2.

2.   Hoeveel tassen koffie per dag?

Koffie is lekker en sommige mensen drinken hun bakje troost het liefst de hele dag door. Maar hoeveel tassen koffie per dag is gezond? Is er zoiets als te veel koffie? Het Voedingscentrum adviseert twee tot vier tassen koffie per dag voor gezonde volwassenen. Daarnaast is onderzocht dat het drinken van twee tot vier tassen koffie per dag het risico op hartziekten met 10% verlaagt. Het advies aan jonge koffieliefhebbers tussen 13 en 18 jaar is maximaal 1 tas koffie per dag te drinken. Kinderen onder de 13 kunnen beter geen koffie drinken.

Hoe veel tassen koffie per dag


3.   Is cafeïnevrije koffie gezonder?

Koffie bevat van nature de stimulerende stof cafeïne. Over cafeïne zijn de meningen vaak verdeeld en er gaan zowel positieve als negatieve verhalen rond. Cafeïne heeft namelijk zowel positieve als negatieve effecten op je gezondheid. Is cafeïnevrije koffie daarom gezonder? Dit ligt vooral aan de hoeveelheid cafeïne die je per dag tot je neemt. Ook kunnen de effecten van cafeïne per persoon verschillen. Als je het bij de geadviseerde twee  tot vier tassen koffie houdt, is er niets aan de hand. Daarna kun je eventueel overgaan op cafeïnevrije koffie. Ervaar je veel negatieve effecten van cafeïne, maar houd je wel van de smaak van koffie? Dan is cafeïnevrije koffie een geschikte vervanger.

4.   Is filterkoffie gezonder dan espresso?

Er zijn veel manieren waarop je de koffieboon kunt verwerken. Populaire varianten zijn filterkoffie en espresso. Is filterkoffie gezonder dan espresso? In sommige soorten koffie zit meer cafestol. Cafestol kan het LDL-cholesterol in je bloed verhogen. Filterkoffie bevat, samen met oploskoffie, koffiepads, koffie gezet met een percolator, de minste cafestol. In espresso zit iets meer van dit stofje. Als je je koffie-inname beperkt tot twee à vier tassen per dag, kun je zowel filterkoffie als espresso zonder problemen drinken. Bij overconsumptie neemt je lichaam te veel cafestol op. Dit is nadelig voor je hart- en bloedvaten.

5.   Is koffie slecht voor de lijn?

Let je de laatste tijd wat beter op de lijn? Of ben je bezig om wat kilootjes kwijt te raken? Sommige mensen beweren dat koffie slecht is voor de lijn. Anderen beweren dat je er juist meer of sneller door afvalt. Koffie kan zowel een gunstig als een ongunstig effect op je lijn hebben. Koffie verhoogt namelijk je stofwisseling en maakt je energiek, wat gunstig is als je wilt afvallen. Pas wel op met overconsumptie, hierdoor kun je het stressniveau in je lichaam verhogen, waardoor je meer trek krijgt. Dat is natuurlijk ongunstig voor de lijn.

6.   Is koffie slecht voor je tanden?

Op kantoor, in de trein of gezellig op de bank: overal wordt koffie gedronken. Wat doet koffie met je gebit? Is koffie slecht voor je tanden? Het antwoord is nee. Pure koffie is niet slecht voor je tanden. Wanneer je veel suiker of melk in je koffie drinkt, kan dit wel de zuurgraad van je tanden aantasten. Regelmatig koffie drinken kan er wel voor zorgen dat je tanden een beetje verkleuren. Dit kun je voorkomen door iedere dag twee keer je tanden te poetsen, door goed te flossen en door regelmatig een bezoekje aan de tandarts te brengen.

Is koffie slecht voor je tanden?


7.   Is koffie slecht voor je bloeddruk?

Sommige mensen voelen zich na het drinken van koffie soms een beetje opgejaagd. Krijg je van koffie een hogere bloeddruk? En is koffie slecht voor je bloeddruk? De stof cafeïne in koffie kan de bloeddruk een beetje verhogen, maar het effect verschilt per persoon. Dit effect is tijdelijk en hangt ook af van de hoeveelheid koffie die je per dag drinkt. Gelukkig voor de koffieliefhebber zijn de voordelen van koffie groter dan de nadelen. Uit onderzoek blijkt het drinken van twee tot vier tassen koffie per dag het risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 10% te verlagen.

8.   Is koffie glutenvrij?

Veel mensen in Nederland hebben te maken met een overgevoeligheid voor gluten of coeliakie. Lastig, want veel voedingsmiddelen moeten dan worden verbannen uit het voedingspatroon. Past koffie in een glutenvrij dieet? Met andere woorden: is koffie glutenvrij? Pure koffie bevat geen gluten. In sommige oploskoffies kunnen bepaalde sporen van gluten voorkomen. Als je een glutenvrij dieet volgt, kun je zonder problemen gemalen koffie en koffiebonen gebruiken voor jouw dagelijkse tas koffie.

9.   Hoeveel koolhydraten in koffie?

Ben je een koffieliefhebber en drink je dagelijks meerdere tassen koffie? Ben je benieuwd hoeveel koolhydraten in jouw tas koffie zitten? Een tas koffie zonder melk of suiker bevat geen koolhydraten. Zodra je melk of suiker toevoegt, gaat het aantal koolhydraten omhoog. Wil je je dagelijkse inname koolhydraten beperken? Drink dan je tas koffie zwart.

10. Hoeveel calorieën zitten er in koffie?

Drink je het liefst de hele dag door koffie? Ben je benieuwd hoeveel calorieën er in koffie zitten? In een tas koffie zonder toevoegingen zitten geen calorieën. Als je je koffie met melk of suiker drinkt, bevat jouw koffie meer calorieën. Als je op zoek bent naar een caloriearm drankje, is een tas zwarte koffie een goed idee.