Hoelang kun je koffie bewaren?

Of het nu om gemalen koffie gaat of om hele bonen: hoe langer de zak open is, hoe minder vers je koffie wordt. De kwaliteit neemt af en ook de cremalaag wordt minder. Maar er zijn een aantal dingen die je kan doen om je koffiebonen zo optimaal mogelijk te bewaren en langer vers te houden. Hier lees je alles over het bewaren van koffie!

Hoe bewaar je koffie?

Wil je koffiebonen bewaren na het openen? Dan kun je ze het beste bewaren in een luchtdichte glazen pot of koffieblik. De koffiebonen van Boot Koffie worden geleverd in een speciale zak met sluitstrip, ook daarin kan je de koffiebonen goed bewaren. Je kan hele koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Wil je de koffie langer bewaren? Dan is het een goed idee om de bonen in de vriezer te bewaren. Dit doe je in een gesloten zak.
Gemalen bonen kun je ongeveer twee weken bewaren in een gesloten pot of zak. En voor de beste tas koffie gebruik je natuurlijk versgemalen bonen.

Gezette koffie bewaren

Natuurlijk drink je jouw koffie het liefst direct na bereiding. De koffie zal dan ongeveer een temperatuur hebben van rond 68 - 75 graden maar de temperatuur is wel afhankelijk van de zetwijze. Bij koffie die heter is dan 75 graden, brand je je mond. Goede specialty koffie blijft langer op smaak en blijft ook lekker als ze afkoelt.  Hoe meer de koffie afkoelt, hoe meer de smaak verandert. Koffie die je al bereid hebt, laat zich dan ook niet gemakkelijk bewaren.



Het beste kun je de koffie in een goede thermoskan of beker bewaren. Wanneer je dan de thermoskan vooraf spoelt met warm water, blijft je koffie zo warm mogelijk. Voor onderweg zijn er verschillende thermoskannen verkrijgbaar. Waar je op kan letten is dat de beker goed afsluitbaar is. De Stanley thermosbeker voor onderweg zorgt dat je koffie heerlijk warm blijft, tot wel 3 uur, en lekt nooit. Zo bewaar je jouw koffie optimaal! Is je koffie toch koud geworden? Dan kun je er altijd nog een heerlijke tiramisu mee maken.

Koffie opwarmen?

Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.

Wil je koffie maken als een barista? Volg dan de barista training van Boot koffie.