Hoe zet je de beste koffie?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De juiste dosering voor de ideale koffie is voor iedereen anders. Er zijn veel verschillende koffie voorkeuren en ook het aantal tassen maakt een verschil bij het zetten van koffie. Naast het aantal scheppen ofwel de dosering, moet je bij het zetten van koffie ook rekening houden met de temperatuur van het water en de hoeveelheid water die je gebruikt. Daarnaast zijn er SCAA regels. Deze regels zijn de basis voor het zetten van een goede tas koffie. Maar hoe zet je de beste koffie? Boot Koffie legt het uit.

Hoeveel schepjes koffie?

De bereidingswijze van de koffie, bepaalt welke koffiebonen en hoeveel gram je nodig hebt. Voor een lekkere pot filterkoffie, heb je ongeveer 5 flinke eetlepels gemalen koffie nodig. Hoeveel scheppen koffie per pot, hangt natuurlijk weer af van hoeveel water je gebruikt. Gebruik je die 5 scheppen? Dan is 1 liter water voldoende en heb je ongeveer 5 tot 6 tassen koffie.
Voor filterkoffie maak je gebruik van gemalen bonen, die het liefst licht tot medium gebrand zijn.
Lekkere koffie zetten doe je uiteraard met de beste kwaliteit bonen. Goede bonen bestellen doe je hier.

Temperatuur van koffie

De smaak van je tas koffie wordt beïnvloed door de temperatuur van het water dat je gebruikt. Te heet water zorgt dat de koffie verbrand en te koud water is natuurlijk ook niet lekker. De juiste temperatuur voor het water is 93 graden.

Espresso maken

De echte klassieker onder de zetwijzen is natuurlijk een espresso. In het kort vertellen we je graag hoe je een lekkere espresso maakt want over de kunst van het koffiezetten kun je natuurlijk boeken vol schrijven.
Een goede espresso begint met de juiste koffiebonen en een fijne espressomaling. Per espresso gebruik je ongeveer 7 tot 9 gram koffie. Een dubbele espresso maak je veelal met een dubbele hoeveelheid gemalen bonen maar dit is ook afhankelijk van de zetwijze.
De lekkerste espresso’s maak je met een goede espressomachine, zoals de Quick Mill koffiemachine.
Verwarm altijd de tassen voor en doe daarna de gemalen koffie in het portafilter. Gebruik een tamper of een leveling tool om de koffie aan te drukken en mooi horizontaal te maken. Daarna plaats je de portafilter in de machine en kan je deze aanzetten. Een goede espresso heeft een extractietijd van 25 tot 28 seconden en je hebt dan ongeveer 25 en 40 cc espresso.
Wil een americano of lungo zetten? Vul dan je espresso aan met heet water tot ongeveer 70 - 95ml

Wil je meer weten over het maken van de beste espresso? Bekijk dan onze video’s over het maken van een goede espresso!

Workshops & proeverijen

Wil je jouw koffiezet-skills extra aanscherpen of aan je presentatie werken? Volg dan één van onze barista trainingen of leer tijdens een proeverij hoe ook jij de smaak van koffie kunt beoordelen als een pro. Tijdens onze barista trainingen leer je ook alles over de SCAA regels.