Vanaf het moment dat ik vier jaar geleden kwam werken als barista in de Boot winkel in Baarn, is de Sumatra een van mijn favoriete koffies geweest. Die intense pure chocolade tonen, die romige zoetheid en dat zachte zuurtje blijven me bekoren. Als pure espresso komen de zoete, bessige smaaktonen het meest tot hun recht, maar gecombineerd met melk springt de chocolade er uit. Magic!

Dat de Sumatra na vier jaar nog steeds een van mijn favorieten is, heeft er o.a. mee te maken dat deze koffie over de afgelopen jaren ook daadwerkelijk steeds beter is geworden. Onze huidige Sumatra scoort maar liefst 85 punten. De koffiebonen die wij inkopen van de Ketiara coörperatie zijn niet 1, niet 2, maar liefst 3x met de hand gesorteerd zodat alleen de allerrijpste, allermooiste bonen in onze roast terechtkomen. Dat proef je!

Maar naast de fantastische smaak is er nog een reden waarom de Sumatra een speciaal plekje heeft in mijn hart. De Ketiara coöperatie is een organisatie die in 2008 is opgezet door een vrouw en momenteel voor meer dan 70% procent uit vrouwen bestaat. Doordat deze boerinnen hoge prijzen krijgen voor hun koffie, krijgen ze ook meer zeggenschap in de gemeente. De coöperatie organiseert verschillende projecten die de lokale gemeenschap dienen. Denk aan een opleiding over het gebruik van organische meststoffen maar ook aan fitnesslessen voor vrouwen. Ik vind het zo bijzonder dat er zulke initiatieven zijn in een wereld waar vrouwen ondanks hun harde werk nog veel te vaak (financiëel) achtergesteld worden en zeggenschap missen.

Ook op andere gebieden is de Ketiara coöperatie heel bewust bezig. De koffieplanten groeien in de schaduw van bomen als bananen-, avocado- en sinaasappelbomen. Hierdoor wordt het lokale eco-systeem beschermd, verbruiken de koffieplanten minder water en wordt CO2 uitstoot gecompenseerd. Ketiara koffie is gecertificeerd biologisch en Fairtrade. Kortom: een schoolvoorbeeld van hoe het anders kan! Dat geeft hoop voor de toekomst.

Maar terug naar de smaak. In mijn ervaring kun je de Sumatra als espresso het beste niet al te lang laten doorlopen, anders mis je de zoetheid en gaan de bitters overheersen. Met 23 seconden blinkt 'ie op z'n best. Doseer ook niet al te hoog zodat de verschillende lagen aan smaak genoeg ruimte krijgen. Op de La Marzocco in onze Boot winkel zet ik hem het liefst met 18 gram gemalen koffie in en 42/43 gram espresso uit.

Tenslotte: voor wie houdt van een wat sterkere pot filterkoffie met de aangename bitters van pure chocolade, is onze Sumatra filter ook een hele goede keuze. Perfect om het jaar mee af te sluiten. Bestel snel hier jouw pakje Sumatra voor de feestdagen!