Ik heb zoveel mooie herinneringen en beelden.

Ik vertel jullie daarom graag over deze koffieboer en -boerin.

Ratibor en Tessie van Finca Hartmann zijn een stel en hebben net de eerste prijs in ‘de Best of Panama’ van de Geisha Natural gewonnen. Jarenlang leken ze een beetje afstand te houden van de koffie competities. Zij zijn ongelooflijk bescheiden, introverte en zeer hardwerkende mensen.

Onze familie leerde hen meer dan 25 jaar geleden kennen toen mijn broer Willem en ik Panamaria koffie begonnen te importeren. Willem bezocht hun farm, brandde met Ratibor en proefden samen de verschillende koffielots. Vanaf toen zijn we de koffie van hen gaan importeren. Het klikte helemaal. Ratibor en Tessie zijn ongelooflijk eager om te leren en te experimenteren. Ze streven elke keer naar een exquiser resultaat..

Sinds 1995 hebben ze samen met de hele familie een enorme koffie ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn begonnen met drie varianten Arabica en momenteel zijn dat er al meer dan 80 op verschillende koffiefarms.

Ratibor en Tessie zijn zeer betrokken bij de natuur. Als je de eerste stap op hun koffiefarms zet en de geluiden van de dieren en het woud bij de bron Ojo de Aqua hoort, ervaar je hun filosofie. Ik ben er vanaf het jaar 2000 vijf keer geweest en elke keer voelt het alsof ik een andere wereld in stap: verstild, natuurlijk en vol met honderden verschillende soorten vogels. Die kleuren van de plantage en de geluiden van het woud komen ook terug in hun verschillende koffies. Zoals de Panama Birdsong, de Maragogype natural en binnenkort de Panama Hartmann Geisha washed.

EN wat worden wij van ’de Boten’ welkom geheten, dat voelt zo geweldig!!

Ik herinner me mijn ontdekking op de proeftafel van de natural, tijdens de cuppings in 2012. (Deze koffie is de voorloper van de Panama Mi Finquita natural nu). Ratibor zag mijn ontdekking tijdens het cuppen in mijn gezicht en glimlachte trots van binnen.

De koffie wordt geteeld in de schaduw van inheemse regenwoudbomen die er al jaren staan. De Hartmanns proberen geen bomen te kappen. Ze herplanten inheemse bomen om de natuurlijke kringloop te behouden. Met als doel een duurzame koffieproductie. Er worden geen pesticiden gebruikt.

Duurzaam telen van extreme kwaliteitskoffie met respect voor de fauna van het regenwoud is hun motto.

In 2018 vierden we (meer dan) 20 jaar samenwerking in onze winkel in Baarn. Daar vertelde Ratibor zijn filosofie en ik kreeg op dat moment kippenvel en tranen van ontroering. Wat mooi dat wij onze passie samen kunnen delen.

GELUK DOOR SMAAK,