Corona, de koffieboon en het leven van koffieboeren in Colombia


Hier in Nederland zuchten we onder de stress die corona met zich meebrengt. Voorzichtig zijn, afstand houden en niemand aanraken - dat hakt er in. Dat gaat onder de huid zitten. Daarom zijn we maar wat blij dat we een vaccinatie krijgen. En nog blijer zijn we dat we binnenkort weer kunnen gaan leven, nu de gevaren van besmetting afnemen!

We kijken er allemaal rustig naar uit. Onder het genot van een tas (thuis)koffie. Want dát is dan wel weer een voordeel van corona: dat we allemaal veel betere koffie zijn gaan drinken thuis. Hopelijk houden we dat ook vast. Maar dat kan bijna niet anders - als je eenmaal kwaliteit hebt geproefd, wil je niets anders meer.

Het volgende moet me wel van het hart. Namelijk: hoe weinig we eigenlijk weten van het leven in koffiegebieden, en van de gevaren die er zijn om toch die geweldige koffieboon te kunnen leveren. Het lijkt wel alsof we hier in Nederland in een eigen bubbel leven.

Over de meeste koffielanden en hun productieproblemen horen we vrijwel niks in Nederland. We spreken er ook niet over, want we hebben het zelf zo moeilijk, doen we eigenlijk alsof het niet bestaat?

Corona drama
In de koffie productielanden spelen zich helaas dramatische verhalen af. De koffiebonen worden door boeren en plukkers geproduceerd onder heel moeilijke omstandigheden.

In heel Zuid-Amerika gaat de corona-dood rond. De derde of vierde golf is daar alweer begonnen. In Peru juist tijdens het hoogtepunt van de oogstperiode. De corona-beperkingen betekenen dat ondersteuners van de koffieboeren niet meer naar de koffieboeren mogen reizen. Dat maakt het lastig om heel goede kwaliteit bonen te produceren.

Colombia
In Colombia, waar onze Kachalu koffie vandaan komt, heeft corona ook tot veel slachtoffers geleid. Erger nog; het hele leven in Colombia is erdoor ontwricht. Vanaf het begin van de eerste lockdown, meer dan een jaar geleden, werden vele werknemers direct op non actief gesteld. Dat betekent: zonder loon thuis zitten. Hoe dan toch voedsel kunnen kopen voor je gezin en je familie? Voor veel mensen met lagere inkomens in Colombia en gaandeweg ook voor de middenklasse, is dat inmiddels een groot probleem. Ze kunnen ineens geen boodschappen meer kopen - laat staan de huur, de medische voorzieningen en schoolgeld betalen. Voor koffieplukkers is het veel moeilijker om naar koffiegebieden te reizen. Onder de 24 koffieboeren van de Kachalu coöperatie die speciaal voor Boot voor een extra bonus de 84 + kwaliteit produceren, heeft corona ook toegeslagen. Eén van hen is zelfs gestorven… Verschrikkelijk verdrietig nieuws. Daarnaast heeft ook het hoofd van de coöperatie corona gehad.

Protesten
Toen de Colombiaanse rechtse president Duque extra belasting aankondigde op voedsel en een groot aantal producten, barstte de onvrede los. Een groot aantal groepen – waaronder groepen jongeren, vakbonden en zelfs ook indianenstammen – verenigde zich in een breed protest tegen de maatregelen. In allerlei steden in Colombia wordt nu al weken gedemonstreerd. De meestal vreedzame demonstraties worden in sommige steden met keiharde politie acties onderdrukt, met een groot aantal doden en vermisten en gewonden tot gevolg. Rechtse doodseskader groepen schieten op demonstranten en activisten. Toen de maatregelen vanwege het volksprotest werden teruggetrokken, hielden de demonstraties niet op. Op allerlei plekken in Colombia is de volkswoede van de mensen met lage inkomens te voelen. Veel gebieden zijn ook bezaaid met wegblokkades.

Wij hebben geluk
De nieuwe oogst Colombia Kachalu 84 + organic was gelukkig al geplukt en onderweg naar Boot toen de vlam in de pan sloeg. De beste lotjes van de boeren zijn door de proevers van de coöperatie en de FNC koffieboeren-organisatie geselecteerd voor Boot. Op de proeftafel van Boot leverde dat een heel mooi resultaat op van 85 punten. Geluk door smaak! Zowel voor ons als koffiedrinkers én voor de boeren die heel happy zijn met deze betalingsverbetering en hun oogst kwaliteit willen uitbreiden. Goede kwaliteit produceren, zorgt echt voor ‘Geluk door smaak’. Wij drinken de lekkerste koffie en de koffieboer krijgt (zicht op) een beter inkomen.

Steun
Wat kunnen we samen doen om de Colombiaanse koffieboeren te steunen, juist in deze heel moeilijke periode? We vroegen het aan de Coffee4Peace Colombia organisatie. en kregen het volgende antwoord: “De beste duurzame steun die je als brander en koffiedrinker kunt aanbieden, is het kopen van de koffie tegen duurzame prijzen. In jullie geval betekent dat dus gewoon doorzetten wat je al begonnen bent.” 

Dus wij zijn erg verheugd te kunnen mededelen dat je de koffieboeren in Colombia steunt, door onze Colombia Kachalu organic koffie te kopen. Dit geldt ook voor de Limited Colombia koffies uit het Coffee for Peace assortiment. Een (h)eerlijke tas koffie voor een ieders geluk en gezondheid!


Eigenaar Boot Koffie