Daar staat voor me het zakje 125 gram bonen van de Panama Kotowa Heirloom Natural Espresso. Op het etiket staan als smaken vermeld: Nectarine, limoen, aardbei & framboos.

De prijs voor deze Ultra Limited is behoorlijk: 125 gram kost € 12,50. Per tas komt de koffie uit op circa 80 - 90 eurocent, thuis gezet. Ga je als thuis koffiezetter met je thuis machine die smaken ook makkelijk proeven, is de vraag die ik mezelf voorleg?

Quick Mill 820, handzame machine
Al meer dan 25 jaar is een van mijn trouwste espressomachines deze Quick Mill 820. Een handzame kleine machine waarmee ik meestal in een snel moment een hele goede tas koffie kan zetten.

Het wegen, malen en zetten
Koffie vers malen is heel belangrijk. Ook de fijnheid van de maling snel uitvinden is belangrijk. Ik besluit deze bonen echt fijn te malen. Eerst weeg ik met een Hario weegschaaltje 1 gram bonen af. Ik zorg dat de molen geen ander, ouder maalsel en bonen bevat. Met een paar boontjes maal ik de molen 'schoon' . Ik heb de molen fijn afgesteld.

Dan verwarm ik de tassen met heet niet kokend water uit de espressomachine en laat ze met het hete water staan, zodat het porselein de warmte opneemt.

Ik weeg 18 gram bonen af en maal ze op een behoorlijk fijne stand. De 18 gram doe ik in de warme filterhouder met het bakje voor 2 tassen koffie (met 2 uitlopen). Ik stamp de koffie zorgvuldig aan met de Boot stamper.

Dan klik ik de filterhouder in de machine, zet de lege, warme tassen (het water heb ik weggegooid) onder de uitlopen van de filterhouder en druk in de volgende beweging op de zetknop. Met de andere hand laat ik tegelijkertijd een timer lopen zodat ik de zettijd weet als de tassen vol genoeg zijn. Dit is een belangrijk moment. Komen er fijne straaltjes?

Het is even spannend.... En yes, het eerste eureka - moment!

De pomp in de machine drukt na een 5 seconden het warme koffiewater door de gemalen koffie heen. Met fijne straaltjes worden de tassen in circa 25- 28 seconden half gevuld.

Ruiken en proeven
Ik ruik met mijn neus boven het tas aan het espressovocht en de cremalaag. Terwijl ik het tas licht een en weer beweeg, schuif ik met mijn neus alle richtingen boven het tas. Hmmm wat een gelaagde aroma's van limoen, iets van chocolade en gebrande fruitsuikers... Steeds weer andere aroma laagjes ruik ik. En dan, dan neem ik een slokje. Ik zuig het vocht met wat zuurstof naar binnen.

Sensatie van het moment, het proeven
Werkelijk nectarine vermengd met limoen en framboos, dat proef ik echt. (Alleen de aardbei kon ik deze keer niet vinden.)

En dit was mijn eerste tas gezet met mijn thuis espressomachine Quick Mill 820!

Daarna heb ik meerdere tassen gezet en elke keer komt met gemak de nectarine smaak naar voren. Wat een gelaagde koffie, wat heerlijk zo'n sensatie van het nu. Zo'n smaakervaring geeft Geluk door Smaak.

Mijn advies over de Panama Kotowa Heirloom Natural
Ga die koffie proeven, dit is echt een sensatie als espresso en als filterkoffie. Een Ultra Limited, zeer beperkt voorradig!


P.s.
Ik gebruik als handmolen de Hario Skerton Pro en als elektrische molen de Baratza Sette 270 WI. Bij de Quick Mill 820 espressomachine krijg je als koper een heel goede workshop. De link naar het weegschaaltje staat hier. Koffieboer Ricardo Koyner die ik al ken vanaf 1994 heeft een groot aantal Ethiopische arabica variëteiten op zijn Kotowa plantage neergezet en uitgetest. Daar staat de verzamelterm Heirloom voor. Dit is een zeldzaam klein lot van slechts enkele tientallen kilos koffie, vandaar de naam 'Ultra Limited'. Hier kun je meer lezen over de koffie en bestellen.