Voor velen is koffie slechts een alledaags drankje, een snelle opkikker om de dag door te komen. Koffie is voor mij veel meer dan dat. Het is een kunst, een ritueel en soms zelfs een scheikundig experiment. Hierbij is het belangrijk om de tijd te nemen voor koffie, zoals bij Slow Coffee, alle aandacht bij het zetten van de koffie. Dan wordt het een momentje van 'niks' moeten en pure ontspanning. Een koffie die hier perfect bij past is de Panamaria Filter, delicaat en met smaaktonen van sinaasappel, karamel en abrikoos.

In tegenstelling tot de snelheid van de espressomachine, het gemak van koffiecups of de veelzijdigheid van een volautomaat, vereist filterkoffie geduld en aandacht. Terwijl de waterkoker aanstaat, begin ik met het malen van de koffie met een handmolen. Ik hoor de koffiebonen knisperen en kraken, totdat ze fijngemalen zijn. Het duurt wat langer, maar ik vind het een heerlijk gevoel om de koffiebonen met de hand te malen, het geluid aan te horen en geprikkeld te worden door de aroma's die vrijkomen. Daarna volgt het opgieten van heet water over de gemalen koffie, langzaam en met precisie. Dit zorgt ervoor dat alle mooie smaken van de Panamaria vrijkomen.

De bereiding van filterkoffie kan met verschillende zetmethodes, zoals de klassieke Chemex, de Hario V60 of een French Press. Elke zetmethode heeft zijn unieke kenmerken, maar geeft je volledige controle over het zetproces. Zo kun je spelen met de maalgraad van de koffiebonen of de temperatuur van het water. Experimenteer en proef hoe jij de Panamaria Filter het liefste zet.

Geluk door Smaak
Stefan Heuvelmans, barista


Filterkoffie recept


• Zetmethode: Hario V60
• Koffie: 15 gram
• Water: 250 gram / 96 graden
• Zettijd: 2.45 minuten
• Maalgraad: medium-fijn
• Recept: Maal 15 gram koffie iets fijner dan je normaal zou doen voor filterkoffie. Giet dan een klein beetje water over de koffie, zodat de koffie gaat 'bloomen'. Dit zal ongeveer 50 gram zijn. Giet daarna in twee keer de rest van het water over de koffie in een draaiende beweging.

IJskoffie recept


• Zetmethode: Clever Dripper
• Koffie: 24,5 gram
• Water: 200 gram / 96 graden
• IJsblokjes: 150 gram
• Maalgraad: medium
• Zettijd: 4.00 minuten
• Recept: Zet de filterkoffie met de Clever Dripper. In plaats van 350 gram heet water te gebruiken, gebruiken we 200 gram heet water en zetten we de koffie over 150 gram ijsblokjes. Wanneer de koffie doorloopt, smelt het ijs en krijg je de perfecte en delicate ijskoffie (flash brew).

 
Affogato recept


• Zetmethode: Espresso
• Espresso: 18 gram in, 42 gram uit in 26 seconden
• Recept: Schep een grote bol roomijs in een klein glaasje, giet hierover een enkele espresso. Eenvoudig, maar o zo lekker!