Hallelujah voor de Panamese koffiestruik - The Best of Panama Auction

Dankbaar en trots ben ik. Dat we met de Booten voor zoveel heerlijke koffie zorgen, ook samen met de geweldige koffieboeren van Panama.

Het geluid van de koffiebes
Gisteren zag ik in het webinar over Best of Panama koffie weer enkele van de meest beroemde koffieboeren van Panama. Het voelde voor mij een beetje als ‘thuiskomen’: koffie-moeder Maria Ruiz, die er zo prachtig uit ziet en vertelt over het geluid van de koffiebes dat de pluk-experts van de Ngobe Bugle indianen kunnen horen.  Price Peterson, de grootvader van de Panamese Geisha koffie, van de Hacienda la Esmeralda. Q grader en koffie-expert Tessie Hartmann, producent van onze Panama Mi Finquita en Panama Geisha Ultra, die dit jaar de op een na beste koffie produceerde met Finca Hartmann (Geisha Jaguar Natural). En dan heel ontspannen, mijn broer Willem Boot, die dit jaar de hoofdprijs wint met de beste koffie van Panama, van zijn Finca Geisha Sophia.

Ik herinner me weer hoe mijn vader Jacob en moeder Marianne bijna dertig jaar geleden voor het eerst koffie proefden in Panama met de familie Ruiz. En hoe we aan uitwisseling van koffiekennis deden. En hoe Willem en ik ons eerste lot Panamaria koffie via direct trade uit Panama importeerden. Die Panamaria koffie, die was toen al zo fantastisch ...

Wereldrecord
Trots ben ik want vannacht is de wereld record prijs per kg op alle koffieveilingen in de wereld door koffieboer Willem Boot en koffieboerin Tessie Hartmann gebroken!

Voor de groene koffie van Willem  was het winnende bod 2.867 USD per kilo en voor de Hartmann Geisha Jaguar koffie ‘slechts’ ietsje lager : 2205 USD. Dat is natuurlijk uitzonderlijk veel. Maar weet je dat je met deze hoeveelheid wel honderd tassen koffie kan zetten? De duurste koffie van de wereld zou je misschien al kunnen drinken voor bijna Euro 28 per tas!

Te goedkoop
Afgezien van dit Panamese wereldrecord is bijna alle koffie eigenlijk nog steeds extreem goedkoop! Een goede specialty 84+ koffie is een koffie die experts minstens een acht-en-een-half als rapportcijfer geven. Zulke koffies kun je thuis al zetten vanaf 25 cent per tas. Helaas beseffen veel mensen niet dat het verschil tussen een goede tas koffie een een tas doorsnee koffie levensgroot is. En blijven ze toch slechte, goedkope supermarkt koffie kopen, die eigenlijk niet te drinken is, ook omdat de boer bij die extreem lage inkoopprijzen nooit voldoende aandacht aan zijn product kan besteden.

Wat geweldig voor iedereen in de koffiewereld van Panama en de koffieboeren wereldwijd (en zo ook voor koffiedrinkers) dat deze records nu gebroken zijn. In 2000 kregen de koffieboeren nog ongeveer 1 USD voor hun recht-toe-recht-aan koffie en hoogstens 4 tot 5 USD voor hele goede kwaliteit. De records die Geisha koffies de afgelopen jaren hebben gehaald zorgden dat het glazen plafond is doorbroken: voor echte hoge kwaliteit kunnen (nee: moeten! vind ik) ook echte hoge prijzen betaald worden.

De Geisha records hebben de achterliggende jaren direct impact op alle wereldwijde koffieveilingen gehad: zij hebben gezorgd voor (langzaam) stijgende prijzen van alle specialty koffie 84+. Dat lijkt mooi, maar is een (nog te) kleine stap want slechts zo’n 7 procent van de geproduceerde koffie in de wereld is specialty koffie dus voor een enorme berg koffie wordt nog steeds te weinig betaald! Every cloud has a silver lining, onze wens dat koffieboeren voor hun producten een fatsoenlijke prijs krijgen is weer een klein stapje dichterbij gekomen.

Geluk door Smaak

Bekijk het assortiment Panamese koffiesoorten

Tags:
panama, auction, koffie, boot, willem, hartmann, geisha, ruiz, finquita, panamaria, gelukdoorsmaak, smaak, record, Tessie Palacios Hartmann, Plinio Ruiz, Maria Ruiz, Rachel Peterson, Wilford Lamastus jr., Wilford Lamastus sr., Willem Boot, Price Peterson, Ricardo Koyner, Jackie Mercer, Janson estate, Don Pépé estate, Graciano Cruz.