Wil jij zelf leren het perfecte tas espresso te zetten, of leren hoe je je eenvoudige cappuccino omtovert tot een kunstwerk inclusief latte art?

Van een elegante, maar goede espresso tot een cappuccino met latte art: een ervaren barista kan het allemaal. Wanneer ben je een barista en hoe word je er een? In deze blog lees je alles over de kunst van het koffiezetten.

Wat is een barista?
We kennen de barista als koffiespecialist, noem het een koffiekunstenaar, maar wat betekent het woord eigenlijk? Letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent barista 'barkeeper'. In Italië serveert de barista dus allerlei soorten dranken, in andere landen kennen we een barista voornamelijk als iemand die kennis van koffie heeft.

Barista koffie - koffie maken als een barista?
De cappuccino die je bij je koffiezaakje op de hoek bestelt, ziet er altijd uit als een kunstwerkje. Maar om een goede barista te zijn, is veel meer nodig dan de latte art techniek. Sterker nog: met alleen goede koffie(bonen) ben je nog niet gegarandeerd van een goede tas koffie. Het lekkerste tas zet je met een goed, professioneel apparaat. Een goede pistonmachine met een vrijstaande bonenmaler is hiervoor de beste keus. Nog steeds zijn dan de opties enorm, dit is bijvoorbeeld een goed instapmodel om heerlijke koffies mee te maken. De volgende stap is een koffiemolen kopen, want versgemalen bonen geven de allerlekkerste koffie! Je kunt met de hand malen, maar er zijn talloze elektrische modellen, zoals bijvoorbeeld deze Demoka koffiemolen. Tip: Bespaar niet op je koffiemaler. De kwaliteit van je tas koffie bepaal je met je koffiemaler en minder met je espressomachine. Een goedkope maler heeft kleine maalschijven en produceert daardoor koffiemaalsel van mindere kwaliteit.

Hoe je de maler instelt, maakt het verschil tussen een perfecte espresso met een krachtige smaak en een tas zure koffie dat net zo goed uit een instant automaat had kunnen komen. Zelfs de lekkerste koffiebonen kun je op deze manier verpesten.
Van belang zijn enerzijds de instellingen van de maling: te grof zorgt ervoor dat de koffie te snel doorloopt, en te fijn kan ervoor zorgen dat je koffie niet of nauwelijks doorloopt. Daarnaast is de tijd van het malen belangrijk: de pistonhouder moet niet te vol, en niet te leeg zijn.

Na het malen, gebruik je een tamper om de koffie goed aan te drukken. Ook daarin zijn er allerlei soorten, maten, en barista accessoires. Let op: het is belangrijk dat de bovenzijde wel recht blijft, anders loopt het water niet gelijkmatig door de koffie heen. Dat heet channeling in vaktermen.

We benoemden het al eerder: met alleen goede koffiebonen ben je er nog niet, maar uiteraard zijn die wel ook van belang. En koffiebonen zijn verkrijgbaar in talloze smaken, kwaliteiten, en uit verschillende landen.
Ook de mate van branden maakt wezenlijk verschil. Je hebt het ongetwijfeld wel eens zien staan op een pak koffiebonen of gemalen koffie: medium roast of dark roast. Hier vind je bijvoorbeeld verschillende soorten bonen waarmee je aan de slag kan, en dan is het een kwestie van ontdekken wat past bij jouw smaak.

En, heb je al wat meer bewondering voor de barista bij jouw favoriete koffiebar?

Barista worden
We hebben je net uitgelegd welke barista tools je allemaal nodig hebt, en tips gegeven welke je hiervoor het beste kunt gebruiken. Maar nog leuker is het om dit al doende te leren. Dus als je je nog steeds afvraagt: hoe word ik een barista? Dan adviseren we jou om een barista workshop (ook wel barista cursus of barista training genoemd) te volgen, zoals bijvoorbeeld onze speciale Boot koffie workshop!

Hier leer je optimaal gebruik te maken van je tools en de koffiemachine, want deze investering doe je uiteindelijk om dat perfecte tas koffie te maken. Natuurlijk leer je ook melk opschuimen, de juiste bonen kiezen en het optimaliseren van de extractietijd.
We delen daarnaast ook dé trucs om de mooiste latte art op je cappuccino te toveren.

Ben je enthousiast geworden? Dan kun je natuurlijk altijd een barista opleiding doen. Maar na de workshop heb je een mooie basis om thuis een fantastische espresso, cappuccino of latte macchiato te maken.