Winkelwagen

Geschiedenis

De naam BOOT Koffie is synoniem met de beste kwaliteit vers geroosterde koffie.

De oorsprong zit in de familie Boot zelf. Admiraal Justus Boot voer in de 17e eeuw mee op een VOC handelsmissie en nam nieuwsgierig, in een gouden snuifdoos, een eerste handje koffie mee terug naar de Nederlanden. Eeuwen later opende Jacob Boot in Baarn The Golden Coffee Box Koffie Winkel.

Zijn fascinatie voor koffie begon omstreeks 1960, Jacob Boot was directeur bij een koffiebranderij in het oosten van het land. Daar wakkerde zijn passie aan, de nodige ervaring werd opgedaan en zijn droom begon vorm te krijgen: een eigen koffiebranderij om koffiesoorten van één herkomst te roosteren. Omdat Jacob wilde dat de mensen thuis konden roosteren werd het idee van een thuiskoffiebrander geboren: The Golden Coffee Box, een kleine koperen miniatuurbrander. Hij was zijn tijd te ver vooruit, in plaats van zelf te roosteren vroegen mensen hem de koffie voor hen te roosteren.

De passie voor bijzondere koffiesoorten brengt Jacob Boot en zijn vrouw Marianne tot het openen van de gelijknamige Koffie Winkel The Golden Coffee Box in hun woonplaats Baarn. Hier laten zij mensen voor het eerst ervaren hoe verrukkelijk vers geroosterde koffie ruikt en smaakt. ‘Buiten op straat ruik je dat het binnen kwaliteit moet zijn’, is een van de motto’s. Samen maken ze vele koffiereizen en ontmoeten koffieboeren van kleine plantages. Van een aantal van deze plantages koopt BOOT Koffie nu nog steeds koffie in. Jacob draagt op reis zijn kennis van het koffieproeven over aan de koffieplanters.

In 1993 nemen Barend en Willem Boot de Koffie Winkel van hun vader over. Zij hebben een essentiële rol bij de introductie van de espressocultuur in Nederland. Espressokoffie van één enkele plantage is in het begin van de jaren ’90 nog maar bij weinig mensen bekend. Als grote promotors van deze single origin espressokoffie in Nederland hebben de broers internationaal zij aan zij gestaan met vele autoriteiten op koffiegebied.

Barend Boot laat de bekendheid van BOOT Koffie groeien op de kleine markt van ’s werelds meest bijzondere en unieke koffiesoorten van de hoogste kwaliteit en betrekt een groter pand aan de Baarnse Laanstraat. Het selecteren, roosteren en proeven van deze koffiesoorten is een zeer specialistisch werk waarbij vakmanschap en kennis onontbeerlijk zijn. Met dichterlijk enthousiasme draagt Barend zijn koffiekennis uit op (inter-)nationale evenementen, tijdens tal van workshops en proeverijen. Als geen ander verstaan hij en zijn team de kunst van het ambachtelijk roosteren van koffie. Een kunst die zij vandaag de dag toepassen op ruim 30 koffiesoorten uit 18 verschillende landen. Zorgvuldig, persoonlijk uitgezocht en gekeurd.

Willem Boot besluit in 1998 zijn koffieterrein te verplaatsen en emigreert naar de USA. Daar is hij nu een zeer bekende koffie-expert met een trainingscentrum voor koffieboeren, koffie importeurs en koffiebranders. Zes maanden per jaar geeft hij cursussen aan koffieplanters en hun landelijke organisaties om de unieke smaakkwaliteit van de plantages naar boven te halen. Geregeld is hij hoofdscheidsrechter bij diverse internationale koffiecompetities. Hij werkt voor koffielanden als Honduras, Panama, Nicaragua, El Salvador en Ethiopië en geeft kwaliteitstrainingen in Colombia, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Mexico en Hawaï. Willem is medeoprichter van de ECAFE organisatie in Ethiopië en brengt geregeld in samenwerking met de Ethiopische regering de beste Ethiopische plantages voor het voetlicht. Ook werkt hij intensief samen met koffie exporteurs uit Jemen, waaronder Mokhtar Alkanshali. Willem bezoekt voor BOOT Koffie geregeld plantages waarvan het bedrijf koffie afneemt. De laatste 15 jaar heeft Willem ook met anderen plantages opgericht in Ethiopië (Gesha Village) en Panama (Finca la Mula en Finca Sophia). De koffies hiervan winnen geregeld prijzen.

BOOT Koffie garandeert zo al vanaf 1973 de beste kwaliteitsbeleving van koffie, vanaf plantage tot in het tas. Barend Boot’s belofte is: “Onze koffies geven verdieping, momenten van genieten, alleen én samen. Ze ‘wassen’ schoon, werken zuiverend, zijn als een douche voor de geest.” Koffie als zintuiglijke ervaring. Genieten is wat ons betreft geen doel op zich; wel samen delen. Streven naar excellentie en vakmanschap zijn onze belangrijkste waarden. Met een uitgebreid aanbod aan workshops, cursussen en proeverijen naast de uitgebreide selectie vers gebrande koffiesoorten, biedt BOOT vele mogelijkheden om passie voor kwaliteitskoffie te ontwikkelen of verder te vergroten.