Wie heeft koffie ontdekt?

In Nederland worden er gemiddeld 18,6 miljard tassen koffie per jaar gedronken. Voor veel mensen is koffie dan ook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar waar komt deze drank vandaan? Wie heeft koffie ontdekt? In deze blog lees je meer over de geschiedenis van koffie.

Hoe is koffie ontdekt?

Volgens de legenden heb jij je espresso in de morgen of Cold Drip coffee op een warme dag te danken aan een jonge geitenhoeder, genaamd Kaldi. Toen Kaldi rond het jaar 300 met zijn geiten door het huidige Ethiopië trok, viel hem op dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen veel energie kregen. Monniken in een nabijgelegen klooster proefden de vrucht. Echter waren zij zo teleurgesteld in de bittere smaak dat ze de vrucht in het vuur gooiden. Het duurde niet lang voordat er een heerlijk aroma opsteeg. Uit nieuwsgierigheid maakten de monniken van de geroosterde vruchten een aftreksel, het eerste tas koffie was geboren.

Een overzicht van de geschiedenis van koffie

Over hoe koffie precies is ontdekt doen veel verhalen de ronde. En hoe mooi bovenstaand verhaal ook is, het is waarschijnlijk niet echt gebeurd. Hoe zag de geschiedenis eruit na het ontdekken van koffie? Vrijwel zeker is dat koffie zijn herkomst vindt in Ethiopië. Arabische handelaren namen het in de 14e eeuw mee naar de plaats Mokka in Jemen. De qahwa, wat “het opwindende” betekent wordt populair en er ontstaat een levendige koffiehandel in het Midden-Oosten. 

Pas halverwege de zeventiende eeuw wordt koffie bekend in Europa. Rond 1700 zijn er 32 koffiehuizen in Amsterdam. Daar gaat het niet alleen om koffie drinken. De elite komt bij elkaar om te discussiëren, te kaarten, te gokken of om de krant te lezen. Echter konden alleen de rijke mensen zich koffie permitteren. Daarom gingen de Nederlanders op zoek naar een goedkopere manier om aan koffie te komen. Er werd een gestolen koffieplant meegebracht naar Java en zo ontstonden de eerste Nederlandse koffieplantages. Vanaf de 19e eeuw is koffie een echte volksdrank, die volgens een drupmethode – vergelijkbaar met onze filterkoffie – wordt gezet.

Koffie vandaag de dag

Nederlanders drinken gemiddeld voor 8,4 kilo aan koffie op jaarbasis, dit zijn zo’n 3 tassen per dag. De laatste jaren volgen de zetmethodes elkaar snel op: van espressoapparaten naar filterkoffie, en van koffiecapsules naar slow coffee. Welke koffie wordt nu veel gedronken? Ondanks de vele variaties blijft zwarte koffie het populairst, 66% van de koffiedrinkers drinkt deze koffie regelmatig. 

De volgende keer dat je koffie zet voor je vrienden kun je ze uitgebreid vertellen over de 700 jaar geschiedenis van hun tas koffie. Moeten er natuurlijk wel genoeg koffiebonen in huis zijn, klik hier om te bestellen.