Als je zwanger bent, word je overspoeld door adviezen en informatie over wat je wel of juist niet mag eten en drinken. Ook over koffie wordt veel gesproken en geschreven. Hoeveel tassen koffie mag je tijdens je zwangerschap? En hoeveel koffie mag je als je baby geboren is en je borstvoeding geeft? Iedere website of deskundige zegt iets anders. Hieronder vind je alle informatie over koffie tijdens de zwangerschap en daarna.

Eerst stelde wij deze vraag aan onze collega Ruth (ervaringsdeskundige):
Hoe kijk jij naar koffie tijdens de zwangerschap? 

“Wat een leuke vraag. Mijn trek in koffie was de eerste maanden helemaal weg, daarna kwam het langzaam aan weer terug. Ik wilde ook alleen maar filterkoffie drinken, terwijl ik normaalgesproken een echte espresso fan ben.  Thuis minder koffie drinken was niet zo'n probleem. Ik dronk meestal max twee tassen filterkoffie, en dan geen grote mok van 250ml, maar twee kleine tassen. Op werk minderen was iets lastiger, omdat ik toch gedurende de dag de espresso's moest proeven. 

Het maakt echt uit wat voor koffie je drinkt: robusta of arabica, filter of espresso, donker of licht gebrand.  Boot verkoopt alleen arabica, waar veel minder cafeïne in zit dan in robusta. En naar mijn idee zit er in een standaard tas filter meer cafeïne dan in een espressootje (filter heeft langere doorlooptijd, dus kan er meer cafeïne vrij komen).

Overigens kwam mijn trek in espresso's ongeveer een dag voor de bevalling weer terug, en nu ben ik weer helemaal op de espresso toer. Moet nu ook nog oppassen omdat ik borstvoeding geef, maar ik dronk ‘s ochtends eerst koffie met cafeïne en daarna cafeïnevrij. Gelukkig heeft Boot een oprecht heerlijke cafeïne vrije koffie!!

Hoeveel koffie mag je als je zwanger bent?
Het wordt vaak afgeraden om teveel koffie te drinken tijdens een zwangerschap. Koffie bevat namelijk de stimulerende stof cafeïne. Cafeïne komt in je bloed terecht en komt daardoor ook bij je baby. Toch hoef je koffie niet helemaal uit je voedingspatroon te schrappen als je in verwachting bent. Door het Voedingscentrum wordt aangeraden om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag in te nemen. Afhankelijk van de grootte van je tas en het soort koffie dat je drinkt, komt dat neer op zo’n een of twee tassen per dag. Cafeïne zit ook in producten als thee, cola en energiedrankjes. Als je deze producten al hebt gedronken, is het beter de koffie te laten staan. 

Kortom, je mag dus ongeveer een à twee tassen koffie per dag als je zwanger bent.


Waarom geen koffie tijdens zwangerschap?
Waarom is het beter om geen koffie tijdens zwangerschap te drinken? Het is dus niet nodig om koffie helemaal weg te laten uit je dieet als je zwanger bent. Wel is het nodig om je inname van cafeïne te beperken tot 200 mg per dag. Het gaat om balans: drink 1 tas per dag. En je kunt  natuurlijk ook altijd kiezen voor een cafeïnevrije variant. Hier zitten kleine hoeveelheden cafeïne in, waardoor je drie tot vier tassen per dag kunt drinken als je zwanger bent.

Hoeveel koffie tijdens borstvoeding?
Als je baby geboren is en je borstvoeding geeft, is het nog steeds verstandig om te letten op je cafeïne-inname. Cafeïne kan namelijk invloed hebben op de moedermelk. De melk kan daardoor schadelijk zijn voor je baby. Je wilt natuurlijk alleen het allerbeste voor je pasgeboren kindje. Beperk daarom je cafeïne consumptie ook na de geboorte van je baby tot 200 mg per dag. Je kunt dan zonder problemen van een of twee tassen koffie per dag genieten terwijl je borstvoeding geeft.