Onlangs heb ik een test gedaan met een granendrank als substituut voor koffie. Het bedrijf van deze granendrank die nu op de markt komt heeft als missie een alternatief te bieden voor de koffie die afkomstig is van grote plantages en waar veel ontbossing plaatsvindt. Een sympathiek idee dacht ik. Wij van Boot koffie (sinds 1973 Baarn) zijn als specialty koffiebranderij zeer tegen ontbossing. En met ons ook veel andere specialty koffiebranders. Nadat ik de granendrank gezet had met filter en de koffiecapsules proefde, vond ik het echter helemaal niks. Ik kan zeggen: geurloos bijna, vlak, een zweem van chocolade en daarna karton. Niet te drinken!

Die zogenaamde substituten voor koffie zijn dus een slecht idee.En.... De oplossing tegen ontbossing ligt er al! En als je het drinkt, zorg je met ons ook voor meer bos!

Hoe?
Kleinschalige specialty koffieplantages zijn de oplossing. De koffieboeren waar Boot koffie al vaak decennia mee werkt, werken zo. Zij besteden alle aandacht aan hun natuur en bossen en wouden. De kleinschaligheid van de koffie verbouw is een belangrijke factor. De koffie wordt bovendien ook van veel betere kwaliteit door de inbreng van de natuur, de micro-klimaten en flora en fauna. Dat alles versterkt de natuurlijke smaken die zich in de boon nestelen. Trouwens, ook een aantal andere specialty koffiebranders werken zo. Dus, geniet met Geluk door Smaak en geniet ook van de bebossing!

Barend Boot


Boot Koffie - Koffiewinkel Baarn
Laanstraat 49 - 3743 BB Baarn - 035-5417178 - Bootkoffie.be

Ps

De meeste van onze koffies groeien op koffieplantages waar schaduwbomen, bebossing, behoud en versterking van het regenwoud een hoofdzaak is. De natuur gaat er hand in hand met de verbouw. De koffiebessen worden beter van smaak omdat ze onder deze bomen en met deze natuur vermengd verbouwd worden. Een voorbeeld is onze Colombia van de Kachalu coöperatie uit Santander. De koffie is dit jaar bekroond met het cijfer 8,5 van de specialty koffie waardering.
Onze Colombia Kachalu Organic koffie (filter of espresso) is van nature door de organic verbouw en de immense natuur van regenwouden bijna geheel klimaat neutraal! Dit is geweldig. Met een project van de Climate Neutral Group is deze plantage helemaal klimaatneutraal geworden.

Lees ook de blog:
Boot Koffie maakt Colombia Kachalu klimaat neutraalOok Panama waar veel van onze koffies vandaan komen, is één van de weinige Negatief CO2 landen! Dat wil zeggen, door die producten uit Panama te kopen steun je de strijd tegen CO2. Alle plantages staan in natuurreservaten en schaduwbomen bossen. En de koffieboer krijgt heel goed betaald. 2 mooie voorbeelden hiervan zijn de Panamaria en de Panama Birdsong.

Dit zijn 2 voorbeelden van wat je ook kunt doen tegen ontbossing: Drink specialty koffie en proef Geluk door Smaak.