Al ruim twintig jaar zijn wij verwikkeld in een romance met de Hartmann familie in Panama. Onze beroemde koffies zoals de Panama Birdsong, Hartmann Natural en de Mi Finquita worden door de Hartmann familie geproduceerd. De zogeheten ‘Hartmann Estate’ staat als een huis en biedt ruimte voor Ratibor Hartmann en zijn vrouw Tessie een eigen project te starten, genaamd Mi Finquita. Dit project is nu een aantal jaren onderweg en kun je zien als een kleine coöperatie waar Ratibor en Tessie andere boeren helpen om de kwaliteit te verbeteren en de koffie te verkopen. In deze blog lees je een klein stukje uit het koffieTcacao blad (www.koffietcacao.nl), waar onze collega Dennis voor heeft geschreven. Dit stukje gaat over de reis die wij elk jaar maken om in te kopen bij o.a. Mi Finquita.


“Zingende vogels, wuivende bananenbladeren, een spectaculair uitzicht, maar geen koffieplanten. Een dag in Panama en nog geen koffieplant gezien. Toch voelt het niet als een gemis. Met een schuin oog kijken we naar de huurauto die wij moeten achterlaten vanwege uitdagende parcours. Dag één staat gelijk in het teken van het weerzien van de Hartmann familie. Al hobbelend vertelt nichtje Noelys dat zij onze keuze voor dit type huurauto niet zo slim vindt. Na een ritje van 25 minuten arriveren we bij een romantische blokhut met een spectaculair uitzicht. Ik zag hier gelijk mogelijkheden voor een bed & breakfast en dat wordt al snel bevestigd door Tessie Hartmann. Het bordje ’’under construction’’ hangt er niet, maar het is duidelijk te zien dat er druk wordt gebouwd. Struikelend over de honden lopen we naar boven, daar staat de cupping-tafel voor ons klaar. Nippend aan een tas Gesha, gezet door
de zoon van Tessie, vertelt zij dat we nu één van de eerste zijn die het nieuwe project mogen bewonderen. De Mi Finquita is opgezet door Tessie en Ratibor, en is nu nog een baby koffieplant, maar zal snel uitgroeien tot een volwaardige plant. Dit project staat los van hun koffieplantage, de Finca Hartmann, enkele kilometers verderop.In 1950 werd de koffieplantage Finca Hartmann opgericht door Ratibor Hartmann. Toen nog een jungle zonder koffieplant. Zijn doel was: geen enkele boom of plant kappen, maar het juist als ondersteuning en als voeding voor de koffieplant gebruiken. Zo ontstond ‘’shade grown bird friendly coffee’’. Ratibor en Dinorah kregen vijf kinderen: Ratibor Jr., Allan, Alexander, Aliss en Kelly. De vier broers hebben ieder een eigen project, wat los staat van de Finca Hartmann. Zij runnen samen Finca Hartmann, waar dochter Aliss vooral het administratieve deel doet en koffievrienden ontvangt.
Wij werken nu al ruim 25 jaar samen met deze geweldige plantage vol met passie.

Ratibor heeft een aantal koffies op tafel gezet om ons klaar te stomen voor de komende dagen. Drie dagen die onder andere in het teken staan van de nieuwe oogst Mi Finquita en de Panama Birdsong. Een uitdagende zoektocht aangezien het bij de Misset Koffie Top 100 de eerste prijs heeft binnengesleept. Een koffie met hoge verwachtingen. Met een voldaan gevoel rijden we weer terug naar de huurauto.


Nu anderhalf jaar later staat ook het losse project Mi Finquita als een huis. Zij hebben inmiddels veel inkopers en branderijen over de hele wereld blij gemaakt met de koffie. Dit jaar
is de familie Hartmann bezig met nieuwe droogtechnieken. Een donkere ruimte met een dehydrator zorgt ervoor dat ze de luchtvochtigheid zelf kunnen sturen. Door deze laag te houden drogen de koffieboontjes extra langzaam. Daardoor blijven alle smaken beter intact.

Proef nu al de huidige oogst van de Panama Mi Finquita als espresso of filter met smaken als blauwe bes, wijnachtig, zoet, rum en chocolade."

Dennis van Zal
Sales en zetter van het beste tas koffie 2018